De Kajak marathon van het ondernemerschap – klaar voor de start?

foto kajak marathon verhaal
Hoe je je bedrijf bestuurt als een kajak op wild water

Tijdens een kajakmarathon heb je echt geen tijd om te mijmeren over je eigen onderneming, al ben je nog zo’n gedreven zelfstandige. Pas toen ik op maandag weer wat bijgekomen was van de marathon over de IJssel realiseerde ik me dat er veel overeenkomsten zijn tussen een kajaktocht en het ondernemerschap.

Klaar voor de start?
Zondagochtend, zeven uur. Aan de oever van de IJssel blijk ik gelukkig niet de enige te zijn die een beetje bibbert. Mijn eerste kajakmarathon, de Veluwe Rally, gaat 50 kilometer duren en het is koud. Ook de stoere maatjes met wie ik straks over de rivier zal peddelen, zetten een muts op en gaan nòg een keer naar de wc. Ik heb getraind, heb extra kleding en proviand bij me. Maar de wind is een stevige Noord-Ooster, tegen dus. Ben ik de enige die zich afvraagt of ik het wel ga halen? Dan: het startfluitje snerpt. Ik stap in mijn kajak en ik weet het zeker. Ik ga ervoor!

Ook als zelfstandig professional gebeurt er heel wat voordat je werkelijk van start gaat. Je stelt een doel. Je hebt een plan van aanpak. Je twijfelt misschien nog of je je klanten wel bereikt.

Is de verwachting over je omzet realistisch?
Is je training niet te ambitieus of te duur?
Is je product uniek genoeg?

Als je je door je twijfel laat leiden, als je wacht tot je zeker weet dat de volgende stap in je onderneming goed zal gaan, dan start je waarschijnlijk nooit. Dan blijf je met je kajak aan de oever van de IJssel staan omdat het koud is en je nooit kunt weten of je de finish zult halen.

Mijn TIP voor een goede start:

  • Bereid je goed voor
  • Stel een termijn
  • Aarzel dan niet en zet die eerste stap, ga ervoor!

Uit mijn persoonlijke schatkist geef ik je nog een klein goudstukje…

Ter ondersteuning hanteer ik zelf bijna dagelijks de wet van GOYA. Zonder deze wet gebeurt er weinig in mijn zaak en het is af en toe nogal lastig vind ik!

GOYA staat voor GET-OFF-YOUR- beautiful ASS.
Het houd in dat je zonder je ass te bewegen niets in je leven verandert.
Als je iets wil bereiken ga ervoor. Yes, you can do it!

 

Reacties zijn gesloten.