7 tips tegen uitstelgedrag

UItstelgedrag - professional power - Anja KruskaHerken je dit? Je moet een moeilijke opdracht voorbereiden voor je bedrijf. Je ziet er erg tegenop, omdat je niet weet hoe je het moet aanpakken. Dus speel je met de hond, maakt een kopje thee, gaat boodschappen halen omdat de melk op is en voor je het in de gaten hebt, is de dag alweer om.  Geen fijn gevoel en de deadline komt alsmaar dichterbij. Uitstelgedrag kennen we allemaal wel. Daarom 7 handige tips om uitstelgedrag te voorkomen.

Tip 1: de 15 minuten uitdaging

Spreek met jezelf af dat je minimaal 15 minuten gaat werken aan een taak die je steeds uitstelt. 15 minuten, daarna mag je stoppen. Of doorgaan, maar je moet wel die 15 minuten volmaken.

Vaak zul je na de 15 minuten doorgaan, omdat het beginnen met een taak eigenlijk het moeilijkst is. Zodra je eenmaal op gang bent, gaat de rest vanzelf. Blijft het moeilijk na 15 minuten? Stop dan, en weet dat je weer een klein stapje dichterbij je einddoel bent gekomen!

Tip 2: maak een plan

Een plan geeft richting aan je werkzaamheden. Als je een paar minuten de tijd neemt om een taak te plannen voor je ermee begint, hoef je er niet meer aan te denken wat je allemaal nog moet doen. Een leeg hoofd werkt beter!

Tip 3: delegeer

Waarom lijden? Besteed saaie klussen zo veel mogelijk uit. Een boekhouder, een handige vriend als je erover nadenkt zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Probeer de taken waar je elke keer weer tegenop ziet zoveel mogelijk uit te besteden, zodat je meer tijd heb voor de dingen die je wel leuk vindt!

Tip 4: zorg voor een rustige werkomgeving zonder afleiding

Heb je een puinhoop op je bureau? Hangen er allemaal briefjes op je computer met dingen die je nog moet doen? Al deze zaken leiden je erg af. Plan eens een opruimdag, je zult merken dat je daarna weer met volle energie aan het werk gaat!

Tip 5: breek je taken op in kleine stappen

Soms kun je ergens letterlijk als een berg tegenop zien. En als je die hele berg op moet, ben je al moe voordat je begonnen bent. Denk daarom alleen maar aan de eerste activiteit die je moet doen om jouw doel te bereiken. De rest komt later wel!

Tip 6: hou je einddoel in zicht

Bedenk wat het grotere belang is van de taken die je moet doen. Waar leiden je werkzaamheden  en inspanningen toe? Redeneer steeds verder door, tot je precies weet voor welk hogere doel (zakelijk en privé) je bezig bent. Dat maakt het uitvoeren van de klus direct een stuk minder vervelend.

Tip 7: beloon jezelf!

Heb je gedaan wat je moest doen? Dan heb  je wel een beloning verdient. Beloon jezelf met iets wat je leuk vindt om te doen. Ga lekker sporten, bel met je beste vriendin of ga lekker uit eten. Veel plezier! Wat zijn jouw ervaringen met uitstelgedrag? Heb jij nog een goede tip. Laat het mij weten en vul een reactie in! Anja

Eén reactie:

  1. Ik houd erg van deadlines. Als ik merk dat ik iets uitstel laat ik mijn klant een realistische datum in de nabije toekomst weten om te vertellen dat de klus op dat moment klaar zal zijn. Hoe dichterbij die datum komt, hoe hoger de druk van teruggehouden werklust oploopt tot die uit elkaar spat in een paar avonden of nachten doorhalen tot het inderdaad klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.